Vis is gezond

Onafhankelijke organisatie Stichting Voedingscentrum Nederland adviseert tweemaal per week vis op het menu te zetten. Ook na kritische vragen van Tros Radar over vermeende gifgehalten in vis, is uit nader onderzoek gebleken dat deze risico’s verwaarloosbaar zijn en niet opwegen tegen de gunstige invloed die tweemaal vis per week voor de gezondheid oplevert. Het Voedingscentrum heeft haar advies om tweemaal per week vis te eten daarom met nog meer overtuiging herhaald.

Wat zijn dan die positieve effecten op de gezondheid en is dat wetenschappelijk aangetoond? Het antwoord is duidelijk. Ja. Een overzicht van enkele gezondheidsfeiten ten aanzien van visconsumptie:

  • Vis bevat de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vetzuren een positief effect hebben op het risico voor hart –en vaatziekten. Ook verkleinen de omega-3-vetzuren de kans op een herseninfarct .
  • Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en vis bevat een speciale en heilzame vorm van onverzadigde vetten, de omega-3-vetten EPA en DHA. Ze zijn nagenoeg alleen in vis te vinden.
  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die regelmatig vis eten, minder kans hebben op dementie. De belangrijke omega-3-vettten EPA en DHA voorkomen dat de bloedvaten naar de hersenen dichtslibben. Alle vis bevat deze belangrijke visvetzuren, maar vette vis meer dan magere vis.
  • Vis bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten en vitamines.
  • Wie op de calorieën let, wil niet altijd vet gebruiken. Veel soorten vis zijn mager en bevatten daardoor weinig calorieën. Vaak minder dan vlees of kip. Vis past daarom goed in een dieet.
  • Vis bevat een groot aantal mineralen en essentiële sporenelementen als ijzer, zink, calcium, jodium en selenium.
Winkelmand0
Er zitten geen producten in uw winkelmand.
Verder winkelen
0